» 您尚未 登錄   註冊 | 幫助 | 社區 | 無圖版

腦友記廣場 -> 軟硬睇 -> netvigator 30M 寬頻
 XML   RSS 2.0   WAP 

--> 本頁主題: netvigator 30M 寬頻 加為IE收藏 | 收藏主題 | 上一主題 | 下一主題
maninnet

級別: 管理員
發帖: 1903
貢獻值: 0 點
查看作者資料 發送短消息 推薦此帖 引用回復這個帖子

netvigator 30M 寬頻

以前用 hknet 1.5Mb 寬頻, 從 248->278->160->130, hknet 將寬頻轉給 netvigator 之後, 一直叫我 upgrade, 都無理佢. 日前, 收到 netvigator 通知, 話可以加 38 蚊轉為 30Mb, 殺佢.

正常使用, 感覺不到有很大的提升, 多番測試, 都去不到 30Mb, 只有 10Mb 左右, 可能我用的電腦同無線 router 較差都未定.

不過, 明顯 upload 快, 今晚 check, 速度如下:

[樓 主] | Posted: 2009-07-22 21:10 頂端
someonenr

級別: 騎士
發帖: 359

咁 168 30m 都好平喎~~~ 話晒都係 netvigator
等我仲以為公司同事介紹個 BB100 + home tel + (可能有) bbtv = $199 好正o忝
屋企條線差唔多到期,睇o黎係時候做o野~~~(格價 )

***記得看清楚才回覆,不然後悔便不好了***

[1 樓] | Posted: 2009-07-23 11:43 頂端
maninnet

30M 呢個月費真係差異好大, 用 130 加 38, 用 228 都係加 38.
不過, 可能我用得耐, 又無約在身.

[2 樓] | Posted: 2009-07-25 04:15 頂端
ckw

級別: 俠客
發帖: 280

我用和記. 要簽約十八個月, 平均價要165元左右.
用你的方法測試

Ping 42ms
下載 5.75mb
上載 1.38mb

都唔明上下載差別咁大

[3 樓] | Posted: 2009-07-25 05:42 頂端
shiumo

級別: 新手上路
發帖: 69

我岩岩先 cut 左 netvigator 轉用 voda
都唔知是禍是福

[4 樓] | Posted: 2009-07-27 16:01 頂端
someonenr

級別: 騎士
發帖: 359

Voda 會唔會有好多限制??

***記得看清楚才回覆,不然後悔便不好了***

[5 樓] | Posted: 2009-07-28 23:53 頂端
maninnet

今日直插 router 再測試過速度, 比用 wifi 連上網快:

[6 樓] | Posted: 2009-07-30 22:05 頂端
shiumo

級別: 新手上路
發帖: 69

to someonenr:
問過voda 話乜都得
不過就其實你用到就得囉
bt 真係幾慢
我估係個 connection 數目既 limit
就算好多 peer 都連唔上
平均 bt 去到 15xkb/s

我而家向屯門用就收得唔太好
max 去到 4xxkb/s DL, up 我覺得就真係一般
遲下搬去中環希望會有改善

to maninnet
想問佢係咪仲玩緊 ADSL
得 64kb/s up?
我用左成七年佢唔順係佢個 up

[7 樓] | Posted: 2009-08-03 17:02 頂端

腦友記廣場 -> 軟硬睇