» 您尚未 登錄   註冊 | 幫助 | 社區 | 無圖版

腦友記廣場 -> 影音 -> 想購入第1部DSLR哩
 XML   RSS 2.0   WAP 

<<   1   2  >>  Pages: ( 1/2 total )
--> 本頁主題: 想購入第1部DSLR哩 加為IE收藏 | 收藏主題 | 上一主題 | 下一主題
yuenlong

級別: 騎士
發帖: 478
貢獻值: 0 點
查看作者資料 發送短消息 推薦此帖 引用回復這個帖子

想購入第1部DSLR哩

想購入第1部DSLR哩,唔知有無好介紹哩,近來 D80 風頭不錯啊
[樓 主] | Posted: 2006-09-07 11:58 頂端
maninnet

級別: 管理員
發帖: 1903

D80 同 400D 是首選.
但最抵係賓得 K100

[1 樓] | Posted: 2006-09-07 17:47 頂端
yuenlong

賣左部傻瓜機想轉部 DSLR, D80 同 400D 真係首選架,好難挑選 ...
400D 有除塵 .... 又好似好吸引,個人覺得 Nikon 好一點。

[2 樓] | Posted: 2006-09-07 22:05 頂端
lamxnchvb

級別: 俠客
發帖: 280

睇下您之前有無鏡頭,或者週圍有無朋友可以借鏡畀您用.. 如果係咁就買返鏡頭嘅牌子就得喇..

就咁睇... 400D太多塑膠喇,並無太大嘅改進,canon嘅移焦問題都幾頭痛... 果D除塵其實叫做係好過無..當然,canon嘅對焦快,不過要好畫質就要捨得畀錢買L鏡,IS鏡..

A100,不過睇落暫時唔係咁吸引...有點雷聲大雨點小嘅感覺.. 就算等佢岀蔡司鏡頭都會係好貴,sony嘅野真係唔會便嘎...

D80就幾有誠意,改進左唔少,某D高階機器D200嘅功能都放左係度.. 好畫質都係要捨得畀錢買VR鏡..

K100D就實用,雖然CCD都係用返舊嘅,不過機身有anti-shake,最多係三級快門,對焦係慢DD,不過好準,同埋kit lens都好有誠意.. SMC抗燿光一流.. 仲有D餅幹定焦鏡頭... 如果無咩特殊要求,呢部買得過..或者可以等埋K10D嘅...

我就反而唔係幾想買DSLR... 真係好容易陷入鏡頭,繫統嘅競賽漩渦...

我想sony繼續岀R1嘅后續機.. 例如R2或者叫做R10... 保畱隻T*鏡,加返個CCD anti shake.. 整返個以前嘅鐳射對焦繫統,總之對焦快D,個樣整返靚D,咁就係我理想中嘅DC喇... 不過sony有左DSLR,好難岀機自己打自己...

[3 樓] | Posted: 2006-09-24 19:38 頂端
yuenlong

我留意緊D80,我的朋友一個用 d70s 搭 17-80 另外一個 350d kit lens 所以買果都無駛旨意問佢地借 lens 玩,我見 400D 好似太過簡單,連機頂的 LCD 顯示屏都無埋,好似無咁似一部 SLR 機。

見 dchome 那邊好多人講支 18-200mm lens 好o岩初學者,一支可以玩到 tele 到wide,依家都很心動。

[4 樓] | Posted: 2006-09-25 02:21 頂端
lamxnchvb

係啊.. 一鏡走天涯呀嘛.. 一般用途都足夠嘅..

用得DSLR.. 最基本都係要變焦長鏡一支,定焦大光圈一支,仲有Marco鏡... 當然,中間仲有好多焦段同光圈嘅鏡要補齊.. 用用下就會覺得唔夠wide,光圈唔夠大,要anti-shake.. 要金綫,紅綫,... etc...

不過好多人玩過機皇,鏡皇之后又玩返高質素嘅細機... 因為攝影始終都係記錄睇到嘅野... 如果係商業用途,自然要機皇,鏡皇,不過個人用,用來記錄生活嘅話... 細機會適閤D... 以前film機都係咁.. 后來岀左好多好高質素嘅細機皇... 不過呢D細機一數碼化就... 唯一好少少嘅叫做ricoh GR digital.. 不過noise好得人驚...

當然,對于生産商來講,自然就係邊個有錢賺就大力發展邊個,DSLR以后都會係機身好便,不過係D鏡頭度搵返錢....

anyway,用得開心就得喇...

[5 樓] | Posted: 2006-09-25 15:47 頂端
p-a-l-m-s

發帖: 220

我鰝鴙籇狴H覺得有支18-200 VR 已經夠用。
不過 Nikon 既 VR 鏡頭好鬼貴。

[6 樓] | Posted: 2006-09-25 17:56 頂端
maninnet

我對相片要求唔高, 一般 dc 夠用, 現時隨有兩部, 都係柯達, P880 同 v570. 貪佢夠 wide, 24mm 同 23mm.
廣角比長炮常用.

[7 樓] | Posted: 2006-09-25 20:45 頂端
lamxnchvb

kaka

今日見到sigma會岀隻DP1.. 終于係細機度有大sensor喇.. 仲要係 FOVEON X3 嘅..

雖然得F4嘅光圈...總之好期待測試相... 希望唔好太貴...

[8 樓] | Posted: 2006-09-26 15:45 頂端
lamxnchvb

link 係呢度

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1027&message=20183934

[9 樓] | Posted: 2006-09-26 15:46 頂端
maninnet

我反而對呢部 Laica M8 有興趣, 不是單鏡, 是連動鏡頭, 型!!!!
http://www.dpreview.com/articles/leicam8/

不過, 太貴

[10 樓] | Posted: 2006-09-27 06:12 頂端
lamxnchvb

QUOTE:
下面是引用maninnet於2006-09-27 06:12發表的:
我反而對呢部 Laica M8 有興趣, 不是單鏡, 是連動鏡頭, 型!!!!
http://www.dpreview.com/articles/leicam8/

不過, 太貴

RF機... 呢部都係用大CCD... 不過價錢就真係... 5000美金.. 所以我之前一睇個價錢就auto filter左呢部機... 所以都唔記得呢部機都係用大sensor添...

Laica之前同panasonic閤作過一D細機,不過畫質都好一般... 真係好想睇下呢部機嘅photo sample.. D畫質係唔係值咁多錢..

[11 樓] | Posted: 2006-09-27 13:23 頂端
maninnet

US$5000 都好似未連鏡. Leica 鏡, 最平的標準鏡 52mm, 好似要成 HK$5000
[12 樓] | Posted: 2006-09-27 13:54 頂端
yuenlong

買左 .... D80 及一支 AF 50mm f/1.8D
[13 樓] | Posted: 2006-10-03 12:00 頂端
yuenlong

QUOTE:
下面是引用yuenlong於2006-10-03 12:00發表的:
買左 .... D80 及一支 AF 50mm f/1.8D

買個 D80 $ 6,980
買條 手帶 $ 140
買個 50mm 定焦鏡 $ 750
買個防潮櫃 $ 680
買個 18-200mm Zoom 鏡 $ 5,300
買條 CPL II Filter $ 800
買條 Optech頸帶 $ 180
買個 pump $ 60

.... $$$$$

[14 樓] | Posted: 2006-10-15 17:56 頂端
maninnet

好似仲差個相機袋, 盛惠 500 個大洋.
[15 樓] | Posted: 2006-10-15 18:39 頂端
yuenlong

QUOTE:
下面是引用maninnet於2006-10-15 18:39發表的:
好似仲差個相機袋, 盛惠 500 個大洋.

你看得通 ... 看得通 ... 我近日在想,既為新手,用腰包,肩袋定係背包哩
想買這一個 LowePro 的 ( 好不好用架 ?),盛惠 $520 !! 部相機原來有好長條尾 ......

http://www.lowepro.com/Products/Shoulder_Bags/allWeather/Stealth_Reporter_300_AW.aspx

[16 樓] | Posted: 2006-10-15 20:11 頂端
maninnet

袋就去永成, 旺電或星際睇睇, 要親身摸過材料先得. 以前就肩揹袋, 現在很多人都用了背囊.
開始來說, 兩支鏡, 一支燈, 用揹袋就好似得, 但愈放愈多野, 如細部 DC, 腳架(影花展之類, 仲要帶多支微距鏡), 抹鏡頭布/紙, 吹氣 pump, 後備電池, 電芯, 遮光罩, 出一次外影, 好多淋淋審審o野, 最後仲要買埋件影相佬必備背心先搞得o店.

[17 樓] | Posted: 2006-10-16 06:11 頂端
yuenlong

腳架哩? 呢度有無腦友記介紹下 .... 行山旅行等用
[18 樓] | Posted: 2006-10-17 01:18 頂端
maninnet

其實買腳架, 主要要求實淨同輕. 但價錢相差好遠.
鴨記, 近南昌街側, 有幾檔, 都幾平, 但買時, 要帶機去試, 部機仲要打側放, 咁先試到個雲台同腳架夠唔夠力, 穩唔穩陣.
係我個攝影發燒朋友教o既.

[19 樓] | Posted: 2006-10-18 05:25 頂端
<<   1   2  >>  Pages: ( 1/2 total )

腦友記廣場 -> 影音